… آخرین ساعاتِ حضورِ ما در مشهد است و من در صحن جمهوری آستانِ رضوی در انتظار برپایی نماز جماعت مغرب و عشا هستم. آرام آرام، آئین برگزاری نماز مغرب و عشا آغاز می‌شود. در جلوی نمازگزاران چیزی شبیه سِن درست کرده‌اند و ساعتی پیش از اذان مجموعه‌ای از برنامه‌ها را انجام می‌دهند. یکی از این برنامه‌ها حضور هم‌زمان دو نفر در کِسوت روحانیّت بر روی سِن است. یکی از آن دو اعلام کرد که قرار است برنامه‌ای با عنوان «پاسخ به پرسش‌های زائران» اجرا شود. بعد از حاضران خواست تا پرسش‌های خود را در زمینه‌های مختلف به صورت مکتوب ارائه دهند. گویا او مجری بود و روحانی دیگر کارشناس. می‌توانست برنامه ی جالبی باشد. برای همین نشستم تا ببینم سؤال‌های مردم از چه سنخ و پاسخ‌ها از چه منظری است.
برنامه با سخنرانی کارشناس محترم آغاز شد. چند دقیقه‌ای در موضوع اخلاقِ زیارت حضرت رضا (ع) سخن گفتند و بعد نوبت رسید به پرسش‌های زیارت‌کنندگان. پرسش ها یکی پس از دیگری مطرح می شد و کارشناس محترم با اعتماد بنفسی مثال‌زدنی می‌کوشید تا به همه‌ی آنها پاسخ(که چه عرض کنم) دهد. زمینه‌ی پرسش‌ها گسترده بود، اخلاق، روانشناسی، اقتصاد، فقه، اجتماع، و … . یکی از پرسش ها که با طنّازی مجری قراءت شد، در موضوع «افسردگی پس از زایمان» بود.
پرسش این بود که چرا زنان در پاره‌ای موارد پس از زایمان گرفتار افسردگی می‌شوند و راه درمان آن چیست؟! کارشناس برنامه بی درنگ پاسخ دادند که من فکر می‌کنم که این افسردگی به دلیل «تولّد نوزاد دختر» پیش می‌آید. وقتی مادری می‌بیند بعد از نه ماه حمل یک دختر به دنیا آورده است خودبه­‌خود دچار افسردگی می شود! و ادامه دادند که راه درمان این بیماری این است که مادران توجه داشته باشند که جنس بچه را خدا تعیین می‌کند و … . معلوم بود حاج‌آقا تا به حال این مفهوم را نشنیده بود.
حاشیه‌هایی که به بهانه‌ی فعالیّت فرهنگی ولی با درون‌مایه‌های سیاسی، در آستان مقدس امام رضا علیه‌السلام انجام می‌گیرد، چنان پررنگ و لعابند که می‌توانند روح معنوی و زیارت را خراش دهند. شما فکر می‌کنید که با وعده‌‌ی ورود این آستان به کارزار بانک‌داری، باید منتظر چه اتّفاقی باشیم؟