این خبر در تاریخ ۹۷/۸/۶ با عنوان » پروژه «تفسیر ترتیبی و موضوعی قرآن با رویکرد تمدنی» در حال انجام است» در سامانه‌ی دفتر تبلیغات اسلامی منتشر شد:

رییس مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از اجرای پروژه تفسیر همزمان ترتیبی و موضوعی قرآن با رویکرد تمدنی در دفتر تبلیغات اسلامی خبر داد.

به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر حبیب الله بابایی در گفت‌وگو با خبرنگار این دفتر از برگزاری سلسله جلسات علمی با موضوع «قرآن و تمدن» در این مرکز خبر داد و گفت: تا کنون بیش از ۴۰ جلسه‌ی علمی و تخصصی در طول یک سال گذشته و با حضور اعضا و اساتید حوزه مطالعات «قرآن و تمدن» در دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شده است.

وی با اشاره به این که این نشست‌ها با اهتمام «مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی» و با همکاری «میز تمدن»عصر روزهای پنجشنبه برگزار شده، افزود: ما در این نشست‌ها همزمان دو کار تفسیری در خوانش تمدنی قرآن انجام می دهیم:

۱. گفت‌وگوهای تفسیری ـ ترتیبی از قرآن با رویکرد تمدنی. این گفتگوها اکنون به آیه ۱۲۳ از سورۀ بقره رسیده است و امیدواریم تا سال آینده بتوانیم از سورۀ بقره فارغ شده و حاصل آن را در یک قالب یک جلد از تفسیر تمدنی قرآن به علاقمندان عرضه کنیم.
۲. گفت‌وگوهای تفسیری موضوع محور که در فرایند آن هریک از اعضای علمی حلقه، موضوعی تمدنی از قرآن را در قالب یک مقاله علمی پیشنهاد کرده و آن موضوع و حاصل تحقیقات مربوطه را در سه مرحله‌ی الف) انتخاب موضوع، ب) طراحی پورپوزال، و ج) ارائه مقاله، به دیگر محققان و اعضای حلقه ارائه کرده و از آن دفاع می‌کند.

ریاست مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی خاطر نشان کرد: آنچه در این دو روز (پنج شنبه و جمعه) و یازده ساعت گفتگوی فشرده انجام گرفت، بررسی طرح های موضوعی ۵ نفر از فضلا و اساتید در این حلقه، حجج اسلام آقایان دکتر سعید بهمنی، دکتر محسن الویری، دکتر احمد آکوچکیان، دکتر حبیب اله بابائی، و جناب دکتر محمدرضا بهمنی بود. دو مورد از طرح های بزرگوران جناب حجه الاسلام محمد علی میرزایی و جناب مهندس سید منصور برقعی پنج شنبه هفته آینده بررسی خواهد شد. مجموعه این مقالات به توفیق الهی، ماه رمضان آتی رونمایی شده و صاحبان مقالات ایده های خود را طی نشست های رسمی ارائه خواهند کرد.

ایشان تصریح کرد آنچه در این فاز انجام می‌گیرد، فاز نخست است و این روند هم در بُعد ترتیبی و هم در جهت موضوعی همچنان به توفیق الهی ادامه خواهد یافت. وی در این باره اضافه کرد که از مجموعه‌ی مطالعات، تأملات و گفتگوهای تفسیر ترتیبی و موضوعی قرآن با رویکرد تمدنی در پی آن هستیم که ادبیات تمدنی را در مطالعات قرآنی منقح‌تر کنیم، مسائل مربوط به تمدن را در قرآن شناسایی کنیم، به تدریج به یک نظام‌واره موضوعات تمدنی در قرآن دست پیدا بکنیم، و مهم‌تر اینکه پیشنهاد‌هایی برای متدلوژی مطالعات تمدنی در قرآن ارائه نماییم.

وی تصریح کرد: آنچه تاکنون انجام یافته است تجربه‌ای بوده بسیار منظم، مغتنم، و موفق که می‌تواند نویدبخش مطالعات متفاوتی از تمدن شناسی در #قرآن در آینده علمی مسلمانان باشد.

امیدواریم که این سلسله مطالعات و پژوهش‌ها به سرانجام برسد و مسیر تحول و تغییرات بزرگ اجتماعی در پرتو آموزه‌های وحیانی و قرآنی برای دنیای امروز اسلام مقدر گردد.

*****

خبر گویاست و نیازی به توضیج بیشتر ندارد. مطالعات نوپای تمدنی در کشور ما نیازمند حوصله، ژرف‌اندیشی، مطالعه بسیار، شعارگریزی، گفت‌وگوی هم‌افزا بین کسانی که چارچوب فکری مشترکی دارند و گفت‌وگوی آن‌ها با صاحبان افکار متفاوت است.
این جلسات که سی و نهمین و چهلمین نوبت آن روزهای پنج‌شنبه و جمعه سوم و چهارم آبان ۱۳۹۷ به ترتیب در محوطه و یکی از سالن جلسات دانشگاه باقر العلوم علیه السلام برقرار شد، گام نخست برای هم‌افزایی اندیشه‌ای و یافتن زبانی مشترک بین دوستانی است که بر این باورند آخرین کتاب خدا خالی از دلالتهای تمدنی نیست.
اشتیاق و جدیت اعضای جلسه، حُسن مدیریت برادر عزیزمان حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر حبیب‌الله بابایی و به ویژه افق‌هایی که قرآن دمادم می‌گشاید و ما را به اندیشه بیشتر می‌خواند. اینها همه، سبب شده است این حلقه هفت نفره دور از هیاهوی شهر، هر هفته یک بار به کهف گفتگویی پر از معنی و معنویت پناه برند؛
إِذْ أَوَي الْفِتْيَةُ إِلَي الْکَهْفِ فَقالُوا رَبَّنا آتِنا مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَةً وَ هَيِّئْ لَنا مِنْ أَمْرِنا رَشَداً (کهف، ۱۰)

پاسخ دهید