روز ۲۷ مهر ۱۳۹۷ پس از پایان یافتن همایش «علوم اسلامی، اخلاق و هنر در جهان تشیع: بررسی موردی مدینه» به همراه چند تن از شرکت کنندگان در همایش، بازدیدی بسیار کوتاه از کلیسای جامع کلن که نماد این شهر به شمار میرود داشتیم. این کلیسا یکی از باشکوهترین نمونههای کلیسای گوتیک در شمال اروپا به شمار میرود. گفته میشود آغاز بنای این کلیسا سال ۱۲۴۸ م. و پایان آن در سال ۱۸۸۰ م. یعنی ساخت آن در یک بازه زمانی ۶۳۲ ساله بوده است، البته همچنان بخشهایی از این کلیسا در دست تعمیر یا تکمیل است. یکی از ایرانیان ساکن آلمان به نقل از آلمانیها در طعنه به طولانی بودن ساخت و تعمیر این کلیسا میگفت که همواره یک داربست برای تکمیل این کلیسا نصب است و هر وقت کار ساخت این کلیسا به پایان برسد آخرالزمان خواهد شد! همو میگفت که در جنگ جهانی دوم در حالی که به استناد تصاویر موجود، تمام محوطه اطراف این کلیسا با بمبهای متفقان با خاک یکسان شده بود، به دلیل استنکاف خلبان انگلیسی از بمبافکنی این کلیسا سالم باقی ماند. این کلیسا دو برج (مناره) به ارتفاع ۱۵۷ متر دارد که با ۵۰۹ پله میتوان به بالای آن رفت و ناقوس نصب شده در سال ۱۸۷۴ م. آن هم یکی از بزرگترین ناقوسهای جهان است.
گفته میشود در زیرزمین این کلیسا که متأسفانه زمان بازدید از آن با برنامه ما سازگار نبود، یادگارهایی از دوران رواج آیین میتراییسم در این منطقه پیش از ورود رومیها وجود دارد. نشانههایی از مهرپرستی هنوز در این شهر به چشم میخورد.
روز ۲۷ مهر ۱۳۹۷ پس از بازدید از کلیسای جامع کلن، به مسجد بزرگی که به تازگی در روز شنبه ۷ مهر ۱۳۹۷ از سوی رجب طیب اردوغان افتتاح شد، رفتیم. این مسجد ظاهرا نام خاصی ندارد ولی چون مکان استقرار دیتیب (اتحادیه ترکی اسلامی مساجد آلمان و پشتیبانی کننده این مساجد و امامان آن) در آنجاست به آن مسجد دیتیب گفته میشود. این مسجد بزرگترین و مدرنترین مسجد اروپاست (به جز ترکیه) و ظرفیت پذیرش همزمان ۱۱۰۰ نمازگزار را دارد. سازمان دیانت ترکیه برای هزینههای ساخت اینگونه مساجد همواره با انتقادهایی همراه بوده است.