راجع به مجادلات اخیر پیرامون حوزه علمیه و نسبت دادن سکولاریسم به آن، بایدد بگویم که حوزه علمیه با همه مشکلاتش در کنار نظام اسلامی است و نسبت دادن سکولاریسم به حوزه آن هم در شرایط موجود جفای به حوزه است.
تفکر سکولار به نوعی از تفکر اطلاق میشود که قائل به جدایی دین از سیاست و یا دین از دنیا است و فرقی نمیکند جدا کننده آن ضد دین باشد یا ضد سیاست. در عرصه تفکر شیعی ما که دین حداکثری هستیم و در حوزه علمیه حتی کسانی که به لحاظ منابع فقهی و کمبود نصوص در فتوی دچار محدودیت میشوند ولی در مقام نظر خواهان حضور حداکثری دین در عرصه زندگی اجتماعی هستند.
برخی از مراجع که نتوانستهاند به ولایت مطلقه فقیه هم فتوا بدهند ، همانها خواهان رعایت دین در همه سطوح حکومت اسلامی هستند. امروز شما مراجع موجود را ببینید حضرات آیات عظام مکارمشیرازی، وحیدخراسانی، صافیگلپایگانی، جوادیآملی، سبحانیتبریزی و دیگران دنبال این نیستند که دین را از سیاست جدا کنند بلکه اینها مدام گلایه و انتقاد دارند که در برخی از جاها جانب دین رعایت نمیشود. بنابراین نسبت سکولار به اینها جفا است. چطور میشود کسی را که دائماً دارد در عرصه سیاست اسلامی حرف میزند، کتاب مینویسد ، فتوا می دهد و انتقاد میکند این را ما سکولار بنامیم .
مطلب کامل این نوشته را در اینجا بخوانید.
ادامه دارد. . .