نوشتن مطلب حاضر برای نویسنده رنج آور است؛   هم به خاطر حادثه دردناکی که بهانه نوشتن آن شده هم به این خاطر که شاید به راحتی می‌شد مانع از این اتفاق شد.

خلاصه ماجرا این که به گفته خبرگزاری‌ها در شهر فردوس بیرجند چند جوان با سرعت مشغول رانندگی بودند که تصمیم می‌گیرند تصاویر آن را به صورت زنده (لایو) در صفحه اینستاگرام یکی از سرنشینان خودرو منتشر کنند. به گزارش روزنامه جام جم، «پیام شروع لایو اینستاگرام بالای صفحه دوستانشان آمد و چند نفری برای تماشا به صفحه او پیوستند. صدای موزیک و ماشینی که با سرعت می‌راند و صدای خنده و خوشی پنج جوان بیرجندی تمام آن چیزی بود که در لایو آن شب ضبط شد اما به یک دقیقه هم نکشید که ناگهان صفحه سیاه شد و صدای کوبیده شدن ماشین و فریادهای سرنشینان خودرو، جایش را به تمام خوشی‌هایی داد که تا چند دقیقه قبل قرار بود در معرض نمایش باشد.» بر اثر این حادثه متاسفانه چهار نفر از پنج سرنشین خودرو کشته شدند. (سایت ایسنا، ۱۱ آبان ۱۳۹۸،   کد خبر: ۹۸۰۸۱۱۰۵۸۲۳).

آنها نخستین قربانیان استفاده نادرست از فضای مجازی نبودند و اگر برای «افزایش سواد رسانه ای» نسل جوان اقدام نکنیم، متاسفانه آخرین قربانیان هم نخواهند بود.

برای علاج این واقعه، و برای این که سوگوار قربانیان بعدی نباشیم:

۱. جوانان و نوجوانان عزیز! بدانیدکه سادگی و جذابیت و همه جا در دسترس بودن فضای مجازی بسیار فریبنده است. برای این که در این مسیر لغزنده سالم به مقصد برسید قبل از استفاده از امکانات این فضا از خود بپرسید: «چرا» باید از آن استفاده کنم؟ «چگونه» باید استفاده کنم؟ «چه وقت» باید استفاده کنم؟

۲. پدرومادر محترم! حتما با فرزندان تان درباره خوبی‌ها و بدی‌های فضای مجازی صحبت کنید. لازم نیست وقت و بی‌وقت به گوشی آنها سَرَک بکشید، بلکه با گفت وگوهای دوستانه به آنها بگویید که در شبکه‌های اجتماعی چه خطراتی در کمین  شان است، و اگر با مشکلی مواجه شدند چه کار کنند.

۳. خواهران و برادران معزّز طلبه!   تلاش برای آگاه کردن مخاطبان درباره مزایا و مشکلات اخلاقی فضای مجازی را در دستور کار خود قرار دهید. طوری عمل کنید که آنان در این زمینه شما را مشاور و امین خود بدانند. باور کنید در این عرصه آنقدر موضوعات واجب و مورد نیاز وجود دارد که مشغول شدن به آنها دیگر فرصتی برای کارگاه و سخنرانی و میزگرد درباره موضوعات دست چندم و غیرضروری باقی نمی‌گذارد.

۴. معلمان عزیز و اساتید محترم دانشگاه! فضای مجازی جزو عوامل موثر بر رشد علمی و اخلاقی نسل امروز است. به همان اندازه که محروم کردن آنان از این فضا به زیان جامعه است، استفاده نادرست از آن هم مصیبت آفرین است. پس فرصت‌هایی را برای مشاوره و گفت وگو با دانش آموزان و دانشجویان درباره استفاده صحیح از این فضا اختصاص دهید.

۵. مدیران گرامی صداوسیما و روزنامه ها! فضای مجازی را به عنوان عضو جدید خانواده خود بدانید و بخشی از تلاش خود را به افزایش سواد رسانه‌ای مخاطبان آن، به ویژه نوجوانان وجوانان، اختصاص دهید.

پاسخ دهید