نگاهی اخلاقی به انتشار تصاویر سلبریتی‌ها در فضای مجازی (قسمت ۴ از ۴)

(گفت و گو با سایت ایکنا)

ایکنا ــ آیا پدیده انتشار تصاویر خصوصی سلبریتی‌ها در #فضای_مجازی قابل کنترل یا پیشگیری است؟

ساختار فضای مجازی به گونه‌ای است که اعمال کنترل و نظارت بر آن بسیار دشوار است و به دلایل گوناگونی چون ضعف اخلاقی برخی کاربران، گسترده دامن بودن فضای مجازی، بی‌مبالاتی خود #سلبریتی‌ها، و امکان ناشناس ماندن و تغییر هویت متأسفانه کنترل و پیشگیری کامل از این روند امکان‌پذیر نیست

ایکنا ــ با توجه به امکان‌ناپذیری پیشگیری، چه راهکارهای عملیاتی را توصیه می‌کنید

در این زمینه باید مجموعه‌ای از کارهای ایجابی و سلبی مورد توجه قرار گیرد. باید توجه داشت که استفاده اخلاقی از فضای مجازی و عدم تجاوز به حقوق دیگران در این فضا مستلزم احساس #مسئولیت_اخلاقی، همدلی، هم‌فکری و همکاری چند گروه است. در مرتبه نخست خود سلبریتی‌ها و چهره‌های معروف، دیگر کاربران و شهروندان عادی و بالاخره نهادهای حاکمیتی و غیرحاکمیتی مرتبط با فضای مجازی، اخلاق، و فرهنگ جامعه. افراد مشهور باید همواره اصول اخلاقی و ارزش‌های دینی و فرهنگی کشورمان را مراعات کنند و جدای از ناظر دانستن خداوند، توجه داشته باشند که چه در داخل و چه در خارج کشور در خانه شیشه‌ای زندگی می‌کنند و همواره در معرض دید دیگران هستند.

این مطالب درباره کسانی است که تصاویرشان در فضای مجازی بدون اطلاع و رضایت آن‌ها منتشر می‌شود. حساب سلبریتی‌هایی که با روش‌های غیراخلاقی به دست خود مسائل شخصی‌شان را در این فضا منتشر می‌کنند جداست. شهروندان عادی هم باید ضمن احترام به حریم خصوصی دیگران، متوجه این نکته باشند که تجاوز به حقوق دیگران مانند سوراخ کردن کشتی جامعه است که خود آنان را هم غرق می‌کند.

با توجه به نقش باورهای دینی و ارزش‌های اخلاقی در مراعات حقوق دیگران، و تأثیر سواد رسانه‌ای برای استفاده درست از فناوری‌های ارتباطی و اطلاع‌رسانی، نهادهای مرتبط با فضای مجازی، صاحبان رسانه‌ها و متصدیان اخلاق و فرهنگ جامعه باید با برنامه‌ریزی و استفاده از روش‌های جذاب در این زمینه اقدام کنند. طبیعتاً مسئولیت این گروه بسیار سنگین‌تر از کاربران عادی است. همچنین‌ نهادهای مسئول باید ضمن برخورد قانونی با نقض‌کنندگان #حریم_خصوصی دیگران و مسدود کردن کانال‌ها و صفحات کسانی که از راه انتشار محتواهای ناظر به تجاوز به حقوق دیگران به کسب شهرت و ثروت اقدام می‌کنند، هزینه نقض اخلاق و قانون در فضای مجازی را افزایش دهند.

ایکنا ــ و نکته آخر؟

یکی از گروه‌هایی که از طریق نقض حریم خصوصی بیش از دیگران آسیب می‌بیند دخترها و پسران #نوجوانی هستند که به دلایلی چون بازی در یک یا دو فیلم و سریال، یا به طور اتفاقی در فضای مجازی مشهور شده‌اند. این افراد هم به خاطر طبع نوجوانی‌شان هم به خاطر نداشتن تجربه لازم، گاهی در حفظ حریم خصوصی خود یا مراعات اصول اخلاقی و هنجارهای فرهنگی جامعه بسیار بی‌احتیاطی می‌کنند. از این‌ رو لازم است دیگرانی چون والدین یا مدیران سازمان‌هایی که با آن همکاری دارند، آنان را به پیامد این رفتارها هوشیار سازند و به آنان بیاموزند که افزایش شهرت باید همراه با افزایش احساس مسئولیت در مورد «#اخلاق_اشتهار» باشد.

پاسخ دهید